Yeahh, Yin tijd, tijd voor de vrouw! Doe mee en voorkom een slaapschuld.

Slaapschuld? Is dat een nieuwe modegril? Nee helaas, was het maar zo. Vooral vrouwen zijn goed in het opbouwen van een slaapschuld, omdat ze de Yin tijd niet kunnen benutten. 

Yin tijd, mocht je niet precies weten wat dat is: het is de donkere tijd van het jaar waarin je lekker naar binnen gaat. Kaarsjes aan, boek erbij en vroeg naar bed. Liefst uitslapen en je sociale contacten op een lager pitje. 

Waarom? Omdat het voor vrouwen de tijd van het jaar is waarin ze kunnen opladen. Vrouwen zijn van zichzelf meer Yin, voedend, verzorgend en verstillend en kunnen deze kwaliteiten het beste aanvullen in de meest Yinne tijd van het jaar, nu dus.

Doen wij vrouwen dat ook of rennen we rond als een kip zonder kop? De drukte van Sinterklaas net achter de rug, kerstfeest op school, voor iedereen mooie kleren kopen, kerstdiner regelen met familie en schoonfamilie, kerstkadootjes en je wilt zelf ook nog een beetje goed voor de dag komen. Logistiek bijna niet bol te werken, terwijl dit dus de rustigste periode van het jaar voor jou hoort te zijn!

Geldt dit dan niet voor de mannen? Nee, zij hebben een meer yange kwaliteit in zich en laden op door actief te zijn in de meest Yange tijd van het jaar, de zomer. Zes weken vakantie, kamperen, fietsen, zwemmen en badmintonnen. Zij komen zo wel aan hun trekken.

Oke, wat gebeurt er wanneer je als vrouw geen rust neemt in de Yinne periode van het jaar. Of als je jaarrond geen rust neemt? Je bouwt een slaapschuld op.

En een slaapschuld is iets anders dan een paar nachten niet goed slapen. Het is voor langere tijd de vermoeidheidssignalen van je lichaam trotseren waardoor je automatisch een systeem aanzet wat ervoor zorgt dat je kunt overleven. 

Iedereen slaapt wel eens een keer te kort of niet diep genoeg en voelt zich niet fit bij het wakker worden. Je kunt hiervan gemakkelijk herstellen door een paar avonden vroeg naar bed te gaan, zodat je langer slaapt, of overdag meer in de buitenlucht zijn zodat je dieper slaapt. We hebben allemaal in ons leven periodes waarbij slaapschuld oploopt. Denk aan het krijgen van een kind dat ’s nachts aandacht nodig heeft, een overvolle agenda of mantelzorg. 

Zodra dit structureel wordt en je met hetzelfde patroon doorgaat, wordt je zo moe dat het gevaarlijk wordt. Je let minder op in het verkeer, je onthoud het niet goed meer en je aandacht verslapt. Er kan een soort mist in je hoofd komen. In de vroegere natuurlijke omgeving zou dit het einde van je leven betekenen omdat je niet meer alert bent en opgegeten kunt worden. Dus treedt er automatisch een ander systeem op om je door deze fase heen te helpen.

Er zit een soort noodsysteem in je lichaam dat je op ‘fit’ kan zetten. Niet op het niveau waarop je begon, maar iets eronder. Je kunt verder met je leven zonder dat het direct gevaar oplevert. Het voelt ook alsof je er weer bent, je denkt dat je herstelt bent en je gaat door met je leven. Je wordt bijvoorbeeld niet meer voor de wekker wakker, maar voor de rest functioneer je nog prima. Je bent gereset, maar wanneer je je patroon niet veranderd daalt je energieniveau langzaam verder, je intensiteit vermindert en het wordt weer gevaarlijk. Weer red je lichaam je door te resetten zodat je niet meer in gevaar bent. Dit kun je zeven keer doen, daarna ga je dood. Je hebt je nieren in die mate uitgeput dat je een hartaanval krijgt.

Herinner je je die ouderwetse knikkerbaan? Bovenin leg je een knikker die drie verdiepingen naar beneden kan rollen. Vaak nog met een leuk belletje erbij. Dit is wat je doet wanneer je slaapschuld opbouwt, je zakt steeds een verdieping naar beneden. Aan het begin van de verdieping sta je op het hoogste punt, waardoor je je goed voelt, daarna rol je naar beneden. Hou het beeld van de kikkerbaan in gedachten bij de uitleg hoe je slaapschuld oplost.

Zodra je het patroon doorbreekt werk je aan je herstel. Je krijgt langzaam meer energie en je voelt je beter. Denk nu aan de knikkerbaan. Je knikker, energieniveau, volgt de weg terug en stijgt dus. Op het hoogste punt moet je een verdieping omhoog, om de baan terug te volgen. Tot nu toe voelt het als een opwaartse weg. Maar aangekomen op die volgende verdieping blijkt dat je aan de onderkant bent van de desbetreffende verdieping. En dat je weer helemaal omhoog moet om door te kunnen naar weer een verdieping hoger. Slaapschuld inlossen zorgt ervoor dat je telkens weer onderaan begint en je dus eerst moe voelt, voordat je weer bovenaan bent. Het is een normaal en gezond teken dat je je soms moe voelt zodra je beter voor jezelf gaat zorgen. Wij zeggen dat er nu ruimte is om je vermoeidheid te voelen. Dat klopt en het is heel goed mogelijk dat je meerdere keren op een punt komt dat je je doodmoe voelt, terwijl je heel goed voor jezelf zorgt. 

Ga vooral door!

P.s. de Yinne periode loopt van half december tot eind januari maar verleng die periode naar hartelust. Je weet nu waar je het voor doet.