Vrijheid

We willen allemaal vrij zijn

Je wilt zelf beslissen wat je wel en niet doet. Dat geeft je een gevoel van onafhankelijkheid en dat is belangrijk voor een mens. Denk maar aan een twee-jarige: één van zijn eerste uitdrukking is: ‘zelf doen’.

Dat gevoel van vrijheid raak je gemakkelijk kwijt: als je ouders je vertellen dat je je kamer op moet ruimen. Je leraar deelt mee wanneer je een proefwerk Frans hebt en je partner wil graag tijd met je doorbrengen. Of de taken eerlijk verdelen.

Je voelt je beperkt en je mist de ruimte, rust en euforie van zelf dingen ontdekken en bepalen. Je denkt dat het door de omstandigheden komt en je zoekt een uitweg naar meer plezier, genot en vrijheid.

De één gaat op zijn telefoon zitten, de ander werkt over of gaat porno kijken, overmatig eten, kleren kopen of sporten. Maar als dat al een geluksgevoel oplevert, dan is dat meestal van korte duur. Je hebt steeds sneller een nieuwe prikkel door en voordat je het door hebt ben je verslaafd.

 

We maken onderscheid en oordelen over welke verslavingen meer of minder schadelijk zijn, maar het doet er niet toe of je verslaafd bent aan je telefoon, chocolade, seks, drugs, shoppen of nagelbijten. Onder elke verslaving ligt een onvervuld verlangen. Door dit  op een manier te vervullen die je niet dient, ontstaat er geen bevrediging maar een schuldgevoel en voel je je afgescheiden.

Hoe schuldiger je voelt, des te meer onschuld je verliest. En zo belandt je al snel in een neerwaartse spieraal, waarbij de stem in je hoofd steeds vaker zegt dat je niet deugt. Er ontstaat een opwaartse spiraal als je je afstemt op de dingen die je blij maken en genot geven. 

Statistisch gezien gaan de meeste ruzies binnen een relatie over geld. We zijn allemaal opgevoed met andere overtuigingen over geld en dat geeft frictie. Het zorgt voor angst. De één is bang dat de ander geld verspild en de ander is bang dat hij niet aan de geneugten van het leven mag proeven.

Aan die patstelling komt een eind als je tijdens de training ontdekt wat geld werkelijk is en wat het representeert. En zijn de ruzies over geld verleden tijd.

Terug

 © 2019 Mogelijk gemaakt door Rianne Weijer, www.eenwebsiteineenweek.nl