Ik was geschokt

Nadat mijn vriendin, terwijl wij over seksualiteit praatte, in tranen uitbarstte. Het raakte mij, ik kon haar pijn voelen. Als vriendin tot vriendin en ook als docent tot docent. Want ze is goed in haar werk en dan toch deze pijn. Hoeveel docenten, coaches en andere hulpverleners zouden ditzelfde probleem hebben? Velen helaas.

ik In mijn beleving is seksualiteit overal doorheen verweven

En komt het vroeg of laat altijd ter sprake. Het is zo belangrijk om hier zuiver mee om te gaan. Om misstanden en fabels uit de weg te ruimen, om te helen en je onschuld terug te halen. Ik zocht een weg om uit te kunnen dragen wat ik al wist en tijdens mijn zoektocht heb zoveel meer gekregen. Ik leer nog elke dag bij. Over mijzelf, over seksualiteit, over authentiek en congruent zijn en hoe je dit uitdraagt. 

Ik kan gemakkelijker en leeftijds-adequaat over seksualiteit en relaties praten met mijn acht kinderen. De jongste is een peuter en de oudsten al volwassen. Een groot verlangen is hiermee vervuld, omdat ik bezorgd was na het horen van de verhalen van mijn kinderen en hun vrienden over seks, relaties en porno. Wat mij betreft wordt zelfbeminning de nieuwe norm.

Gelijktijdig heb ik in mijn werk als docent de juiste ingangen gekregen om concreter om te gaan met relaties en seksualiteit. Jezelf eerlijk kunnen en durven uiten is zo belangrijk. De zeven sluiers komen bijna standaard voorbij alsook het voelend communiceren en de verschillende fases in de relatie. Mijn wens om vrouwen en mannen op een veilige en betamelijke manier in te kunnen wijden in seksualiteit is uitgekomen en daar ben ik zo ongelofelijk dankbaar voor. Dat is wat de wereld nodig heeft.

Seksualiteit had al vroeg een grote aantrekkingskracht op mij

Maar door er niet zuiver mee om te gaan trok het me bij mijzelf vandaan en voelde ik mijn grenzen niet duidelijk. Door zelfbeminning heb ik meer en beter leren voelen. Ik kan daar nu duidelijk over communiceren, ook met mijn partner. En zoals je één ding doet, zo doe je alles. Ik kan mijzelf nu beter verwoorden naar de buitenwereld. Niet alleen over seksualiteit maar ook over mijn gevoelens, dromen, verlangens en ideeën. Mijn innerlijke wereld is opnieuw verbonden met de buitenwereld. Ik voel mij krachtig kwetsbaar, durf de keuzes te maken die goed zijn voor mij en kan daarvan genieten zonder schuldgevoel. 

Mijn naam is Judith Bruin. Ik ben Natuurgeneeskundig Therapeut, Vallei Coach en mede oprichter van de School of Authentic Being. Ik heb onder andere Oosterse filosofie gestudeerd, een jaartraining tantra gevolgd en ik loop het Taoïstische pad.

Ik ben altijd gefascineerd geweest door seksualiteit, maar het heeft lang geduurd voordat ik wist waarom. Ik ben een soort van seksloos opgevoed: er werd niet echt over gepraat, het bestond.

Maar, zo werd me vertelt, de prins op het witte paard is een sprookje. Toch stond er op zolder een boekenkast vol met romannetjes.

Ik heb lang geleefd in de spagaat tussen voelen dat er meer moet zijn, maar niet weten wat. Ik heb te vaak seks gehad dat ervoor zorgde dat ik me éénzaam voelde in plaats van verbonden. Ik wist niet beter en ik raakte steeds verder bij mezelf vandaan. Ik snapte het niet, maar ik kon het niet duiden.

Na vijftien jaar huwelijk ben ik gescheiden en ik wist één ding zeker: ik ga nu vinden waar ik al die tijd naar op zoek ben. Als eerste vond ik het woord: Hieros Gamos, het Heilige Huwelijk.

Hierbij draait alles om de verbinding. Niet alleen met je partner, maar vooral met jezelf. Dát was waar ik zonder het te weten al zolang naar zocht.

Want voordat ik de stap nam om te scheiden had ik mijn grenzen zover verlegd, dat ik er bijna aan onderdoor ging. Ik was fysiek niet meer in staat om alleen voor mijn kinderen te zorgen. Eénmaal de knoop doorgehakt knapte ik lichamelijk snel op. Maar om weer te voelen wat mijn diepste verlangens waren en om die uit te spreken, dat was nog een hele opgave voor me. Het eerlijk uiten wat er in mij leeft vind ik nog steeds spannend. Het waren de natste, maar ook de bijzonderst jaren van mijn leven. Ik heb mijzelf en de liefde die ik zocht gevonden.

Ik heb acht kinderen gebaard en de meest gestelde vraag is: ‘Ben je gelovig?’ Gevolgd door: ‘Wou je altijd een groot gezin?’. Die laatste vraag kon ik nooit beantwoorden, totdat ik leerde over de energie in mijn eierstokken.

Die had ik klaarblijkelijk in overvloed en omdat mij niet geleerd is hoe ik die op een gezonde en veilige manier kan sturen, voelde ik een enorme stuwing om kinderen te baren. Eénmaal door zelfbeminning geleerd hoe ik die energie voor mijzelf kan gebruiken, voelde ik me daarvan bevrijd. Ik kan nu zoveel andere dingen met mijn seksuele energie doen: schrijven, lesgeven en een bedrijf opbouwen. En daar beleef ik ongelofelijk veel plezier aan.

Als je mij zou kennen

Dan zou je weten dat, ik fan ben van Plien en Bianca en graag met mijn handen bezig ben, ik  een wijze vrouw in wording met humor ben, ik van mijn kinderen een tegeltje gekregen heb met daarop de tekst: ‘Red de Aarde, het is de enige planeet met chocolade’.

Ik de Taoïstische kennis omarm en verweef in mijn dagelijks leven, ik heel graag buiten ben, in de tuin werk als meditatie en jaarrond in zee zwem, ik de helende klanken geweldig vindt, ik heel leergierig ben en graag gestrechet wordt omdat ik uit ervaring weet, dat dat mij het meeste oplevert.

Ik mij kwaad maak om het feit dat er meer aandacht uitgaat naar ziek zijn dan naar gezondheid en ik graag mijn steentje bijdraag aan het verspreiden van gezonde seksuele kennis.

Ik ben een soort van seksloos opgevoed

Het bestond gewoon niet in ons gezin. Er werd niet moeilijk over gedaan, maar we hadden het er niet over. Van mijn moeder begreep ik wel dat ik me er niet teveel van voor moest stellen, dat verliefdheid overgaat in teleurstelling en dat de prins op het witte paard niet bestaat. Ik kon wel proeven dat ze op de één of andere manier teleurgesteld was, maar had als kind geen idee waar dat door kwam. Mijn moeder had onbewust afscheid genomen van haar seksualiteit en de verbinding met moeder Aarde verbroken. Ze weet ook zeker dat er geen leven is na de dood, dus aan haar kon ik niets vragen. Want vragen had ik wel als klein meisje. 

Ook mijn vader hield zich er niet echt mee bezig

Hij is katholiek opgevoed maar hij kan zich niet voorstellen dat als er echt een God is, dat hij dan al die rampen laat gebeuren. Dan zou er niet zoveel onrecht en verdriet bestaan. Mijn vader gelooft dus niet meer en heeft de verbinding met de hemelse Vader verbroken.

Daar stond ik dan, als klein meisje met al mijn vragen

Als klein kind heb je anderen nodig om je te kunnen verbinden met zowel de Aarde als de Hemel en die had ik niet om me heen. Nu had ik één geluk. Mijn overlevingsmechanisme was en werkt nog steeds zo; Als ik het niet weet of als ik het moeilijk heb dan keer ik terug in mijzelf, dit in tegenstelling tot de meeste mensen. Ik ga terug mijn lichaam in, om te voelen hoe het echt zit en wat mijn waarheid is. En zo heb ik mijn jeugd, met voor de rest hele liefdevolle ouders, want hun hartgebied was wel open, overleefd. En is het in mijn lichaam aanwezig kunnen zijn, mijn kracht geworden.

Het zou tot mijn achttiende duren voordat mijn levensvragen beantwoord werden 

Ik ging naar het volwassen onderwijs. Ik ging Chinese Geneeskunde studeren. En er vielen allemaal puzzelstukjes op zijn plaats. Want hoewel mijn vader niet in God gelooft, gelooft hij wel in de natuur en hij wijst ons nog steeds op de verwondering die elke keer opnieuw plaatsvind. Maar het wonder van de seksualiteit bleef onbesproken. Gek als je je realiseert dat de natuur niet anders doet dan zich vermeerderen en dus met seksuele energie bezig is. Logisch als je je realiseert dat zijn generatie net in de seksuele revolutie opgroeide. Het strijden tegen de onderdrukking heeft ons seksuele vrijheid opgeleverd maar nog geen seksuele beschaving. 

Mijn ouders hadden er simpelweg de kennis en de woorden er niet voor

En konden ons niet uitleggen waar seksualiteit nu werkelijk over ging. Ja, voor genot en voor het maken van kinderen, maar verder. Ondertussen las ik ook boeken over seksuele inwijding en ik wist dat ik dat ooit gedaan had, dat ik daar goed in was en dat ik dat nu weer wil doen. Dat een man niet in een glazen bol kan kijken hoe hij met een vrouw moet omgaan en dat het normaal is dat hij daar in wordt ingewijd. Maar hoe doe je dat hedentendage?

Doordat ik in aanraking kwam met vrouwenwerk, waarbij ik mijn vrouwelijke organen bewust heb ingenomen, kwam ik ook in contact met het collectieve pijnveld van vrouwen en wat ik nog in mijzelf te helen had. Want ook al had ik op dat gebied een zorgeloze jeugd, ook ik liep beschadigingen op. Tantra kwam op mijn pad, wat me veel geleerd heeft over het genieten van het verlangen en wat me bewust maakte dat de andere kant van seksualiteit moet worden uitgedragen en dat ik daar een rol in heb. Maar ik wist nog steeds niet hoe ik dat kon waarmaken.

En toen kwam Vallei op mijn pad

Eén en al herkenning, ik zoog alle informatie op als een spons. Ik kreeg onmiddellijk de juiste woorden met betrekking tot seksualiteit en het werd ineens heel simpel om er met mijn kinderen over te praten. Ik werd zelfverzekerder en ik ben een seksueel veilig vrouw geworden, waardoor ik mij niet meer facilitair naar onveilige mannen toe. Ik kreeg ook de juiste handvaten en kaders om er binnen mijn praktijk mee om te gaan. Want ook daar ging het vroeg of laat altijd over seksualiteit, we zijn nu eenmaal seksuele wezens. Seksualiteit beïnvloed je relaties en je relaties beïnvloeden je seksualiteit. En je kunt doen alsof dat bij jouw anders werkt maar dat is niet zo. Dan houd je jezelf voor de gek en dat werkt altijd tegen je.

Zelfbeminning houd nooit op

Omdat het ten diepste over wijsheid gaat. We weten niet precies wat wijsheid is maar we willen er wel allemaal meer van. Wijsheid is een kracht die ontstaat wanneer ons hart word verbonden met ons bekken, wanner liefde wordt verbonden met lust. Omdat die enorme kracht die vrijkomt bij seksualiteit, je kan er tenslotte een baby mee maken, door je hart naar boven kan stromen zodat je je bewustzijn kan laten groeien. Je word steeds een stukje wijzer. En dat is wat ik doe wanneer ik mijn seksuele energie transformeer.

Kortom, wat heeft Zelfbeminning mij gebracht?

  • Ik heb me mijn seksualiteit weer toegeëigend.
  • Ik heb mijn oude wonden en breuken geheeld.
  • Ik ben seksueel veilig geworden.
  • Ik heb nieuwe woorden gekregen waardoor ik beter communiceer.
  • Ik heb handvaten en duidelijke kaders gekregen in mijn werk.
  • Ik heb de Zeven Sluier omarmd waardoor mijn relatie is verdiept.
  • Mijn wijsheid groeit elke dag.
  • Ik heb een manier gevonden om de mannen in te wijden maar dan via de vrouwen. 
 © 2019 Mogelijk gemaakt door Rianne Weijer, www.eenwebsiteineenweek.nl